Prezentare DACPH

Departamentul de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap (D.A.C.P.H)

Scopul departamentului este îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi şi a membrilor familiilor acestora.

Pentru atingerea acestui scop se desfăşoară următoarele activităţi:

1. Serviciul de consiliere psiho-socială şi de mediere
Prin acest servicu urmărim dezvoltarea abilităţilor de adaptare a persoanelor cu dizabilităţi şi a membrilor familiilor acestora.
Consilierea şi asistarea persoanelor cu dizabilităţi constă în participarea la găsirea de soluţii la problemele existente, găsirea unor servicii corespunzătoare în situaţia în care serviciile noastre nu le pot acoperi nevoile, distribuirea de materiale compensatorii, oferirea de informaţii şi consiliere psihologică şi socială.
Grupul de suport facilitează întâlnirea între aparţinătorii/îngrijitorii persoanelor cu dizabilităţi, în care aceştia pot discuta problemele pe care le întâmpină şi pot beneficia de împărtăşirea experienţei comune, de suport emoţional, de prietenie, de informaţii şi de sfaturile unui specialist.

2.  Clubul de socializare şi petrecere a timpului liber
Clubul se adresează persoanelor cu dizabilităţi care provin din familii cu o situaţie materială precară, neputându-şi permite accesul la mijloace de informare, de dezvoltare a abilităţilor sociale şi personale. Aceste persoane sunt adesea izolate sau au o reţea socială foarte săracă, fiind în general marginalizate de către societatea din care fac parte.

Întâlniri săptămânale
În cadrul clubului se desfăşoară activităţi recreative ca lucru manual (modelaj în plastilină, pictură, figurine de gips, origami, lucru cu materiale textile şi colaj); jocuri de masă/statice (şah, domino, table, cărţi, lego, puzzle, jocuri pe calculator sau alte jocuri de construcţii); jocuri de mişcare (popice, rachete, minge, frisbee, ping-pong, fotbal de masă), ieşiri în parc pe timpul verii (baschet, fotbal şi badmington) şi ieşiri la iarbă verde.

3.  Ajutor material
În 2011 au beneficiat de ajutor material sub formă de pachete alimentare un total de 70 beneficiari. Pachetele au fost achiziţionate din fonduri obţinute printr-un parteneriat cu Consiliul Judeţean, prin D.G.A.S.P.C. Cluj. De asemenea, 20 de copii au primit rechizite şcolare în luna septembrie.

Departamentul este partener cu World Vison într-un proiect cu finanțare europeană:
„Centrul  multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilități fizice, psihice si sociale din regiunea Nord-Vest, Sud-Est și Sud-Vest Oltenia”
În cadrul proiectului se desfășoară activități de recuperare pentru copii cu dizabilități fizice, psihice și sociale, care au vârsta cuprinsă între 0-16 ani.

Serviciile acordate gratuit în cadrul proiectului sunt:

  • kinetoterapie;
  • logopedie;
  • consiliere psihologică;
  • consiliere psihopedagogică;
  • asistență socială;

Grupul țintă al proiectului este format din 30 de copii, incadrați în grad de handicap, copii aflați în situație de risc sau proveniți din familii monoparentale sau familii cu mai mulți copii.

Date de contact:
Mihaela Oltean, coordonator
Coordonator Departamentul de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoanele cu Handicap (D.A.C.P.H.)

Str. Ady Endre, Nr. 19
Tel/Fax: 0264-431 788,
Mobil:     0728-882 969
E-mail: bachcluj@yahoo.com